EdebiyatCa


    CÜMLE BİLGİSİ-ÖĞELER-TEST-1- - YGS TÜRKÇE



REKLAMLAR



Ekleyen: potomyali | Okunma Sayısı: 1978

CÜMLE BİLGİSİ TEST - 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne en önemli öğe durumundadır?
A) Arkadaşları, başarısından dolayı onu kutladılar.
B) Bu soruyu, içlerinden en başarılısı cevaplandırdı.
C) Gençlerin buhranı gün geçtikçe artıyordu.
D) Arabanın nasıl çarptığını hiç anlamadım.
E) Bugün yine yolların çoğu kapalıydı.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, çatı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Denize yeni ağlar gerildi.
B) Sulanınca çiçeklerin hepsi dirildi.
C) Her odaya kilimler serilmişti.
D) Başarılı öğrencilere Ödüller verilecek.
E) Toplantıya apar topar girildi.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat nesne görevinde kullanılmıştır?
A) Büyük emreder, küçük yapar.
B) Hırsız, Mehmed'e doğru geliyordu.
C) Usludan örnek al, haylaza bakma.
D) Tembeli babası da sevmez.
E) Karanlık yollardan geçerek buraya geldik.

4. Aşağıdakilerin hangisinde "kirn, kimi, nereye" sorularının karşılığı vardır?
A) Bütün gün bu sorunun cevabını aradık.
B) Seni arayan arkadaş, bugün dershaneye gelmedi.
C) O, sonunda tiyatroya gitmeye razı oldu.
D) Niçin hatalı olduğunu kabul etmiyorsun?
E) Engin, onu Çınarcık'a bekliyordu.

5. Nesne-yüklem İlişkisi yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ali'nin babası iki gün önce bize gelmişti.
B) Ne düşündüğümü bir bilseler?
C) Neyi kaybolmuş ki devamlı ağlıyor?
D) Ahmet'e telefon eder misiniz?
E) Aniden onunla göz göze gelmeyeyim mi!

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi zarf tümleci ve yüklemden oluşmuştur?
A) Bunun böyle olacağını düşünmemiştim.
B) Ayaküstü uzunca konuştuktan sonra ayrılıyoruz.
C) Göz göze gelmemek için çok çaba harcadı.
D) İkide bir yalnız olmadığını söylüyordu.
E) Bu arada şunu da söylemeliyim...

7. İnsanoğlu geç öğreniyor, karşılıksız sevmeyi, sevdiğini çıkar duygusu gütmeden cansiperane koruyup gözetebilmeyi.
Yukarıdaki cümledeki altı çizili öğenin özdeşi aşağıdaki cümlelerin hangisinde yoktur?
A) Bu kadar yaramazlık sana neyi kazandırdı?
B) Yanına yaklaşıp ağlayan çocuğu ikna etmişti.
C) Savaşların sonunda neyi kazanıp neyi kaybettiğimiz henüz belli değil.
D) Bana bir kere de önyargısız bakarak beni tanımanızı isterdim.
E) Yatılı okulda geçirdiği günlerini hasret ve hicranla anıyordu.

8. Anadolu'nun her köşesinde misafirperver insanlar vardır.
Bu cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Özne - Zarf Tümleci - Dolaylı Tümleç -Yüklem
B) Dolaylı Tümleç - Belirtisiz Nesne - Yüklem
C) Dolaylı Tümleç - Belirtili Nesne - Özne -Yüklem
D) Dolaylı Tümleç - Özne -Yüklem
E) Belirtili Nesne - Özne - Dolaylı Tümleç -Yüklem

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması özne görevinde kullanılmıştır?
A) Seni görmek İçin oraya gelen benim.
B) Hasta çocuk dün sabah öldü.
C) Ali'nin kardeşi bugün bize geldi.
D) Genç kız her gün bir kitap okuyordu.
E) Odamın penceresinden deniz görünüyordu.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ile bağlacı özneleri birbirine bağlamıştır?
A) Kardeşi ile arkadaşlarını kırdı.
B) Kuşları ile çiçeklerini çok seviyor.
C) Babası ile annesi vefat etmişti.
D) Su tabancası ile matarasını yanına aldı.
E) Düşünceleri ile duygularına gem vurmuş.

 

YANITLAR : 1-A 2-B 3-D 4-E 5-B 6-B 7-C 8-D 9-C 10-C

 

CÜMLE BİLGİSİ TEST - 2 

1. "Bu çocuklar" sözleri aşağıdakilerin hangisinde dolaylı tümleç görevindedir?
A) Bu çocuklar sizden önce de burada çalıştı.
B) Bu çocuklardan hangisini tanıyorsunuz?
C) Bu güne kadar kimse bu çocuklardan bahsetmedi.
D) Bu çocukları kim ağlattı?
E) Biz de bu çocuklardan birkaçını çalıştırabiliriz.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi işteş fiil değildir?
A) Bu şarkıyı daha önce dinlemiştim.
B) Kapıda ayaküstü üç beş dakika görüştük.
C) Yıllardır onunla hiçbir yerde karşılaşamıyorum.
D) Bu soruyu arkadaşlarla çok tartıştık.
E) Uzun zamandır onunla mektuplaşmıyoruz.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne, açıklayıcısıyla birlikte verilmiştir?
A) Otobüse binen hanımların birine, yaşlı olanına, yer verdi.
B) Bizim memleket, Ünye, her mevsim yeşildir.
C) Onları dolaba, elbise dolabına, yerleştir.
D) Ödevleri, Türkçe ödevlerini, şimdi topluyorum.
E) Çocuklardan birisi, en yaramazı, yanıma yaklaştı.

4. "Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!" dizesinin öğe dizilişi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Özne / Yüklem
B) Yüklem / Dolaylı Tümleç / Zari Tümleci / Özne
C) Yüklem / Dolaylı Tümleç / Özne
D) Yüklem / Özne
E) Özne / Yüklem / Dolaylı Tümleç

5. Düşmanlarımıza karşı kazandığımız üstünlüklerden birçoğu kendimizde olmayan eğreti üstünlüklerdir.
Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Özne - Dolaylı Tümleç-Yüklem
B) Özne-Yüklem
C) Özne - Nesne - Yüklem
D) Nesne - Dolaylı Tümleç - Yüklem
E) Özne - Dolaylı Tümleç - Nesne - Yüklem

6. Aşağıdakilerin hangisi sıralı bir cümledir?
A) Gurbet içimde bir ok, hasret ölümden acı.
B) Ömrümü harcadığım bu yollar tükenmedi.
C) Düştüğüm yollar gibi sonsuzdur benim tasam.
D) Benim uğursuz yolum, bittiği yerde başlar.
E) Atları hızlı sür ki köye pek geç varmasın.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemine göre farklıdır?
A) Benim de böyle bir kedim vardı.
B) Sorular sandığınız gibi zor değil.
C) Bu şimdiye kadar yapılması gereken bir konuşmaydı.
D) Onun tek beklediği şey anlayıştı.
E) Meyveler ağaçlarda sizleri bekliyor.

8. "Edilgen-gecişsiz fiillerin yüklem olduğu cümlelerde sözde özne de gerçek özne de yoktur."
Aşağıdaki cümlelerin hangisi bu kurala örnek gösterilebilir?
A) Adam nereye gideceğini bilmiyordu.
B) Bütün gece sizin gürültünüzü dinledik.
C) Bütün çöplükler belediyece ilaçlandı.
D) Bugün okulun bütün camlan temizlenecek.
E) Karlı havalarda, yola zincirsiz çıkılmamalı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek özne vardır?
A) Görevliler tarafından toplanan bilgiler, bakanlığa teslim edildi.
B) Kitapta hangi konuların yer aldığı kısaca anlatıldı.
C) Söylediğin sözlerden yine alındı.
D) Yeni dikilen fidanlar sulandı.
E) Bu oyun, geçen yıl da oynanmıştı.

 

YANITLAR :1-C 2-A 3-D 4-D 5-B 6-A 7-E 8-E 9-C

 



REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.