EdebiyatCa

    10.SINIF DİL VE ANLATIM-FİİLLER(EYLEMLER)-EK-FİİL-FİİLİMSİ TEST-2- - SORU BANKASI-TESTLER



REKLAMLAR



Ekleyen: potomyali | Okunma Sayısı: 10819

FİİLLER - EKFİİL - FİİLİMSİ TEST - 2 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde zaman anlamı yoktur?
A) O müthiş olayda da duygularına hakim olmuştu.
B) Gelişmeler karşısında doğru bilgiler edinmeliyiz.
C) Elbette o güzel günler geri gelecek.
D) Yüksek tepelerden vadiyi tam olarak görebiliriz.
E) Yeşil başlı ördekler sazlardan mavi göklere havalandı.

2. "Sıfat fiiller de isimler gibi çekim eki alabilir."
Aşağıdakilerin hangisinde bu kuralın bir örneği vardır?
A) Tanıdıkça onları daha çok seveceksiniz.
B) Uzaktan gelen arkadaşlara bir yer göstermelisiniz.
C) Tanıdığım İnsanlara karşı daha sert oluyorum.
D) Yabancı ürünlere karşı görülmemiş bir ilgi var.
E) Sabahları biraz yürüyüş yapmayı çok istiyordu.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat - fiil isimleşmiştir?
A) Sakınılan göze çöp batar.
B) Akacak kan damarda durmaz.
C) Başa gelmedik iş olmaz.
D) Dostun attığı taş baş yarmaz.
E) Bal tutan parmağını yalar.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isim - fiil ekini alan sözcük sıfat görevinde kullanılmıştır?
A) Uçağın ne zaman geleceğini danışmaya sordu.
B) Çocuk, karşısında iri bir köpek görünce ağlamaya başladı.
C) Uydurma haberlerle bütün sınıf arkadaşlarını kandırdı.
D) Okullarda öğretim yılının başlamasına çok az kaldı.
E) Yaz tatilinde her gün yüzmeye giderdi.

5. Yüklemi bileşik çekimli eylem olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üzülme Aliş'im sabana geçmezse sözün
B) Kim görecek kepenek altında eksiğini
C) Bal tutacak başlasa aşkımın gül mevsimi
D) Varsın duvarda asılı kalsın bağlaman
E) Lüzum kalmadı ocakta tencerenin kaynamasına

6. Aşağıdakilerin hangisinde sıfat - fiil, ek fiil alarak yüklem olmuştur?
A) İnsanoğlunun en eski özgürlüğüydü bulutların getirdiği.
B) Öğrencilerin güldür götürdükleri Öğretmenlerine,
C) Bakın, şimdi su söyleyeceğim şeyin okulu yok.
D) Dinlemeyi bilmenin okulu yoktur.
E) Yolumu gösterendir denizin dalgalarında yıldızlar.

7. Yağmurlu çamurlu bir İstanbul günü İsterse yama yama olsun pabuçlarım Bağlamanın tellerinde parmak uçlarım Ben İstanbul söyler İstanbul çalarım, Vallah Billah bilmem başka bir türkü.
Yukarıdaki dizelerde kaç tane çekimli fiil kullanılmıştır?
A)1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

8. I. Benim, İstanbul dîye ölmem gerekir
II. Sana son sözüm İstanbul olur
III. Bir yanım Sarayburnu bir yanım Kız kulesi
IV. Arada gider gelir arabalı bir vapur
V. Sularda ardın sıra dolanır aşık gözlerim
Yukarıdakilerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farktı kipte çekimlenmiş bir fiil kullanılmıştır?
A) Dökün yaprağınızı dallarım, dökün
B) Akın yaslı yaslı sularım, akın
C) Bükün boynunuzu bayraklar, bükün
D) Bir alınmaz kalem vardı yıkıldı
E) Ağlayın gözü yaşlı analar, ağlayın

10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ek fiil kullanılmamıştır?
A) Merhemi göz yaşındır parmağından çıksa kan
B) Vur çekici; madem ki ne paran var, ne arkan
C) Yol yapardın sen insan denilen kardaşına
D) Anan baban hasrettir belki mezar taşına
E) Kırk yıllık emeğini şöyle bir anda harca

11. I. Senin kirpiklerinde bir damla oldu akşam
II. Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam
III. Akşamı seyredeyim bakışlarında bırak
IV. Böyle saatlerce bak, böyle asırlarca bak
V. Baharı bekleyelim birlikte kuşlar kadar
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde istek kipi kullanılmıştır?
A) I.-V. B) III.-II. C) III. - V. D) II. - IV. E) III.- V.

 

YANITLAR :1-B 2-C 3-E 4-C 5-A 6-E 7-E 8-A 9-D 10-E 11-C

 

 



REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.