EdebiyatCa

    10.SINIF DİL VE ANLATIM-FİİLLER(EYLEMLER)-EK-FİİL-FİİLİMSİ TEST-1- - SORU BANKASI-TESTLER



REKLAMLAR



Ekleyen: potomyali | Okunma Sayısı: 11010

FİİLLER - EKFİİL - FİİLİMSİ TEST - 1

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "-mış. -miş" eki cümleye farklı anlam katmıştır?
A) O korkunç olaydan sonra gözüne uyku girmemiş.
B) Saatlerce beklediği halde onunla görüşmemiş.
C) Ben görmeyeli saçların bir hayli ağarmış.
D) Yapılan işleri beğenmek yerine sürekli eleştirmiş.
E) Son okuduğu şiir kitabının hala etkisindeymiş.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde geniş zamanla çekimlenmiş bir eylem vardır?
A) Seni dünya gözüyle bir daha görmek istiyorum.
B) O gün bugün o zavallı adamla karşılaşmadım.
C) Buradaki çalışma ortamını başka yerde bulamazsın.
D) Onun o güzel, ritmik sesini dinleyin.
E) Bütün çocuklar elma ağacına tırmanıyordu.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi istek kipiyle çekimlenmiştir?
A) İnsanların hatalarını, yüzlerine vurmadan düzeltelim.
B) Herkes yazdığı şiiri yarın okula getirsin.
C) Kendisi hakkında iyi şeyler düşündüğümü bir bilse.
D) Bu çocuğa, uyum sağlaması için fırsat vermelisiniz,
E) Kitapları okuduktan sonra arkadaşlarınıza vereceksiniz.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem istek kipiyle çekimlenmemiştir?
A) Kendimize çeki düzen verelim artık.
B) Ben odama çıkıp biraz dinleneyim.
C) Öğrencilerin hatalarını hoş görün.
D) Nerede olduğunuzu ben de bileyim.
E) Öğleden sonra sahile inelim.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin fiil kipinde anlam kayması yoktur?
A) Çocuk, yanımdakinin kulağına bir şeyler fısıldıyor.
B) O günlerde tren yolunun yakınında oturuyoruz.
C) Görevliler yıl sonunda teftişe geliyorlar.
D) Sabahları erken kalkmayı sevmiyorum.
E) Gelecek yıl bu sınava ben de giriyorum.

6. Senden aldım bu feryadı
Bu imiş dünyanın tadı
Anılmazdı Veysel adı
O sana aşık olmasa
Bu dörtlükte kaç tane ek fiil kullanılmıştır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

7. Aşağıdakilerden hangisinde ek fiil kullanılmıştır?
A) Eski arkadaşlarla unutulmaz bir gün geçirdik.
B) Kasabamızın güzelliklerini işitmedik insan kalmadı.
C) Kudurmuş denizin sakinleşmesi balıkçıları rahatlattı.
D) Mahalleye mis gibi kızarmış ekmek kokusu yayıldı.
E) Türkçe Öğretmeni bize her hatta bir okunacaklar listesi verirdi.

8. İyimserliği saflık derecesine vardıran bazı kalem sahipleri, hâlâ kısır çalı fidanları üzerinde taze güller görmekte ısrar etmekteydi.
Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Belirtisiz isim tamlaması
B) Sıfat tamlaması
C) Bileşik fiil
D) Ek fiil
E) Belirtili isim tamlaması

9. Aşağıdaki dizelerden hangisinin yüklemi bileşik zamanlı bir fiildir?
A) Çözülen bir demetten indiler, birer birer
B) Bir sebile döküldü bembeyaz güvercinler
C) Beyaz boyunlarını uzattılar taslara
D) Bir damla suya hasret gideceklermiş meğer
E) Mermer basamaklarda uçuşur beyaz tüyler

10. Yayla senliğine biraz erken yetişmek için çabuk davranmak icap ediyordu. Yağmur dinmişti. İhtiyar, ekmek torbasını sırtlıyordu. Birlikte yürüdük, bir yarın kenarına geldik. Aşağısı baş döndürecek kadar derin bir uçurumdu.
Yukarıdaki parçada kaç bileşik zamanlı fiil kullanılmıştır?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

YANITLAR : 1-C 2-C 3-A 4-C 5-A 6-B 7-E 8-E 9-D 10-B


 



REKLAMLAR


Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, sorucam@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.